Üreticinin Dertleri Meclis Gündeminde
Alt Başlıklar
Karasu, pancar üreticisinin derlerini meclis gündemine taşıdı
CHP Sivas Milletvekili ve Parti Meclisi (PM) Üyesi Ulaş Karasu, şeker pancarı üreticilerinin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı.
CHP Sivas Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Karasu, şeker pancarı üreticilerinin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. Maliyetler yüzde 100’ün üzerinde artarken, pancar alım fiyatının geçen yıla göre sadece yüzde 27 arttığını söyleyen Karasu, “Bu kabul edilemez. Bütün girdi fiyatları yüzde 100’ün üzerinde artmışken, açıklanan bu alım fiyatı çiftçi için tam bir hayal kırıklığıdır. Üreticilerin günün gereklerine göre yeniden görüşülüp ton başına en az 2.500 TL olacak şekilde açıklanması gerekmektedir” dedi.
Karasu, Sivas Altınyayla’daki dolu afetinin ardından mağduriyet yaşayan üreticilerin mağduriyetlerine de devletin el uzatıp uzatmayacağını sordu.
CHP’li Karasu, tarımda yaşanan sorunları Meclis gündemine getirmeye devam ediyor. Sektörünün ve çiftçilerin yaşadığı sıkıntılara dikkat çeken Karasu, “Çiftçiler, özellikle son yıllarda gerek artan girdi maliyetleri gerekse de açıklanan taban fiyatlar sebebiyle çok zor günler yaşıyor. Düşük ürün fiyatları, üreticilerin bir yıllık emeklerini dahi karşılamıyor, ailelerin geçimi zorlaşıyor. Her geçen gün, çiftçler topraktan ve tarımdan uzaklaşıyor” diye konuştu.
Pacar üreticisi dertli
Türkiye genelindeki şeker pancarı üreticileri gibi, üretiminde Türkiye 6’ncısı konumundaki Sivas’taki üreticilerin de büyük mağduriyetler yaşadığını vurgulayan Karasu, “Özellikle Altınyayla ilçemizde Eylül ayında yaşanan dolu afeti, üreticilerimizi büyük zarara uğrattı. Ürünlerdeki şeker oranında büyük kayıplar yaşandı, ancak çiftçilerin desteklenmesi adına herhangi bir adım atılmadı” dedi.
Ton taban fiyatı 2.500 TL olmalı
Tarım Bakanlığı’nın bu yıl pancar alımı için kota tamamlama primi dahil ton başına 1.855 TL olarak fiyat açıkladığını hatırlatan Karasu, “Bütün girdi fiyatları yüzde 100 artmışken, açıklanan bu alım fiyatı çiftçi için hayal kırıklığıdır. Üreticilerin günün gereklerine göre, artan maliyetler de dikkate alınarak fiyat yeniden görüşülüp en az 2.500 TL/ton olacak şekilde açıklanması gerekmektedir” dedi.
Meclis gündeminde
Karasu, üreticilerin sorunlarını Meclis gündemine de getirerek, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi. Karasu Bakan Yumaklı’dan şu sorulara yanıt vermesini talep etti:
- 2023 yılında, özelde Sivas gösterilmek üzere önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle şeker pancarı ekimi için özel ve kamu şeker fabrikaları kaç çiftçi ile sözleşme imzalamıştır? 2023 yılında kaç ton şeker pancarından kaç ton şeker üretimi gerçekleştirilmiştir?
- Bakanlığınız tarafından şeker pancarının ekimine yönelik, üreticilere sağlanan destek ve verilen teşvikler nelerdir?
- Temel girdi maliyetlerinin her geçen gün katlanarak artması ve ekonomik sıkıntıların artması da göz önünde bulundurulduğunda, açıklanan şeker pancarı fiyatı (Kota tamamlama primi dahil 1.855 TL/ton) piyasa şartları dikkate alınarak güncellenecek midir? Açıklamış olduğunuz alım fiyatında, bir önceki yıla göre artış oranının sadece yüzde 27’de kalınmış olunmasının gerekçesi nedir?
- Maliyet ve fiyat baskısı altında ezilen üreticilerimiz için atacağınız adımlar var mıdır? Var ise içeriği nedir?