TDK’dan Uyduruk Kelimelere Net Çıkış
Alt Başlıklar
Dilimize zarar vermeyin! TDK’dan uyduruk kelimelere net çıkış
Türk Dil Kurumu Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Recep Toparlı, TDK’nın ulusal düttürü, toplumsal otlangaç, gök götürü konuksal avrat gibi sözde kelimelerin menşeini oluşturmadığını açıkladı. Toparlı, Türk Dil Kurumu’nun şapka işaretini hiçbir zaman kaldırmadığını belirterek, bu tür efsanelerin gerçek dışı olduğunu vurguladı.
Yaygın olarak kullanılmıyor
Prof. Dr. Toparlı, Türk Dil Kurumu’nun bilgisayar ve bilimsel terimlere de karşılık aramadığını, kurallara uygun Türkçe kelimelere öncelik verdiğini ifade etti. Uyduruk kelimelerin dilin doğasına zarar verdiğini belirten Toparlı, bu tür kelimelerin Türk Dil Kurumu sözlüklerinde yer almadığını ve yaygın olarak kullanılmadığını dile getirdi.
Vatandaşların da bu konuda yanılgıya düştüğünü söyleyen Toparlı, özellikle sosyal medyada dolaşan bu tür iddiaların gerçeği yansıtmadığını vurguladı. Sivaslı vatandaşlar da bu sözde kelimelerin Türk Dil Kurumu tarafından uydurulmadığını öğrenince şaşırdıklarını ifade etti.
Türk Dil Kurumu tarafından uydurulmuyor
Sivas’ta yaşayan Mehmet Altınküpe, büyüklerinden duyduğu bu kelimelerin şehir efsanesi olduğunu düşündüğünü belirterek, “Türk Dil Kurumu’nun yayınlamadığını öğrendim, şehir efsanesi bunlar hep” dedi. Öğrenci Ayşe Ceran Kantekin ise bu kelimeleri sosyal medyada gördüğünü ancak öğrendikten sonra Türk Dil Kurumu tarafından uydurulmadığını öğrendiğini söyledi.
Dilin korunması
Bu açıklamalar, Türk Dil Kurumu’nun dilin doğasına uygun kelimeleri desteklediği ve toplum arasında dolaşan yanlış bilgilerin düzeltilmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Prof. Dr. Toparlı’nın açıklamalarıyla birlikte, dilin korunması ve doğru kullanılması konusundaki farkındalığın artması bekleniyor.
TELEGRAM KANALIMIZA ABONE OLUN; Anında Haber Alın
https://t.me/+yUyCdqaiwuw0ZDc8