Sivil Toplum ve Medya Buluşması Düzenlendi
Alt Başlıklar
Trabzon’da Sivil Toplum ve medya buluşması gerçekleşti
Trabzon’da Sivil Toplum ve Medya Buluşması, Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR) ve Karadeniz Haber Ajansı Derneği öncülüğünde düzenlendi. Program, Haber61’in de katkılarıyla gerçekleşti. Türkiye genelinde 7 bölgede ve 7 şehirde düzenlenen Sivil Toplum ve Medya Buluşmaları’nın ilki Trabzon’da yapıldı ve Balıkesir, Erzincan, Gaziantep, Aydın, Osmaniye ve Ankara illerinde devam edecek.
Sosyal medya kontrollü bir şekilde kullanılmalı
Katılımcılar, sosyal medyanın kontrollü bir şekilde kullanılması gerekliliğine vurgu yaparak, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün desteğiyle gerçekleşen buluşmanın önemini belirttiler. Özellikle sosyal medyanın hızlı bilgi yayılmasına neden olabileceği ve bu durumun toplumsal sorunlara yol açabileceği konusunda uyarılarda bulundular.
Sivil Toplum Kuruluşları daha aktif olmalı
Programa katılanlardan biri olan bir medya STK kurucusu, doğru haberin yaygınlaştırılması amacıyla yola çıktıklarını ve internet haber sitelerinin kapasitesini artırmayı hedeflediklerini belirtti. Sosyal medyanın etkin bir şekilde kullanılması gerektiğini ifade eden konuşmacı, özellikle sivil toplum kuruluşlarının sosyal medyayı daha aktif kullanmaları gerektiğini söyledi.
Daha fazla önem verilmeli
Trabzon İl Sivil Toplum İlişkileri Müdürü Yunus Karaman ise sivil toplumun hak ettiği değeri görmediğini ifade ederek, bu konuda daha fazla bilinç oluşturulması gerektiğine dikkat çekti. Karaman, Sivil toplum, toplumda hak ettiği değeri görmüyor. Belki de bu bizim eksikliğimiz. Çalışmaları yeterli şekilde anlatamamış olabilir. Dernek, vakıf ve sivil toplum kuruluşu dendiği zaman insanlar daha fazla kıymet vermeli, sahip çıkmalı ve bağışta bulunmalı. İnşallah bu organizasyon açıklarımızı tamamlayacak.” şeklinde konuştu.
Denetlemek ve düzenlemek gerekli
Toplumun medyaya ne kadar ulaşabileceğinin önemli olduğunu dile getiren TİMBİR Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa, dijital medyanın herkesin içerik üreticisi konumuna gelmesiyle birlikte kontrolün zorlaştığını belirtti. Bu nedenle sosyal medyanın kültür ve yaşam tarzına göre denetlenmesi ve düzenlenmesi gerektiğini ifade etti.
Sivil Toplum Kuruluşları kendi içeriğini üretebilmeli
Son olarak, sivil toplum kuruluşları ile medya arasındaki ilişkinin önemine değinen bir konuşmacı, medyanın iş yükünün azaltılması için sivil toplum kuruluşlarının kendi içeriklerini üretmeleri gerektiğini belirtti. Ayrıca, Türkiye’nin internet üzerindeki kültür ihracı politikasına dikkat çekerek, kişisel verilerin korunması ve telif hakkının önemine vurgu yaptı.”