Sivas HaberleriGündem

Selvet Medikal’den Küresel Isınma İçin Çözüm Arayışı

Selvet Medikal’den küresel ısınma için çözüm arayışı

Daha önce ineklerin şişme hastalığı için ilkyardım ve mide yıkama  aleti üreten Selvet Medikal, Cumhuriyet Teknopark’ta yine bir TÜBİTAK projesi yapacak.

Selvet Medikal'den Küresel Isınma İçin Çözüm Arayışı

Sığırların işkembesinde fermentasyon ürünü olarak oluşan metan gazı genirme ve dışkı yoluyla atılmadan önce daha midede iken yakılacak. Böylece sera gazlarının etkisi azaltılacak. Zira global sera gazı emisyonunun %15 inden geviş inekler sorumlu.

Her yıl bir inovatif ürün hedefiyle yola çıkan Selçuklu Veteriner Hayvancılık LTD.ŞTİ 2024 yılı arge faaliyetleri için midedeki metan gazını imha etmeyi  planlıyor. Bunun için midede yüzen bataryalı bir ateşleyici kullanmayı düşünen ekip yaklaşık 10 yıl boyunca her yarım saatte bir küçük patlamalar ile metan gazını karbondiosit ve suya dönüştürecek. Böylece daha az metan gazı atmosfere salınacak.

Selvet Medikal'den Küresel Isınma İçin Çözüm Arayışı
Selvet Medikal’den Küresel Isınma İçin Çözüm Arayışı

Tübitak desteği ile yaptıkları çalışmaları ticarileştirip patentliyor ve dünya pazarı ile buluşturuyorlar

Daha önce birçok arge projesi yapan Selvet Medikal, Veteriner Medikal  ve hayvan sağlığı konusunda inovatif ürünler tasarlayıp üretiyor ve patetnliyorlar. Tasarımları hayvanların hayatını kurtarırken veteriner hekimlerin de işlerini kolaylaştırıyor. Bunlardan bazıları: Rumanotom Umbrella Trocar, Rumenotom Oring, Apache Stetoscope, Katlanabilir serum askısı, Yatalak inek kaldırma aleti, tırnak kesim travayı , ginecho doğum krikosu, göz çengeli gibi onlarca ürün daha. Bu ürünleri Amerika Chicago’daki Türk Ticaret Center’de kurdukları Selvet LLC şirketi ile dünyaya pazarlıyorlar.

Selvet Medikal'den Küresel Isınma İçin Çözüm Arayışı

İnek işgembesi (RUMEN) adeta reaktör gibi

25 litre süt veren bir inek günde ortalama 20 kg yem yer, 100 litre su içer. 100 litre tükürük salgılar, 50 lirte idrar ve 100 litre metan gazı çıkarır. Oluşan gaz genirme yoluyla ağızdan atmosfere salınır. Son derece yanızı olan bu gaz ağızdan atılamaması nedeniyle şişkinliğe (timpani) neden olur, hayvan nefes alamaz, boğularak ölür ve halk arasında çatlama olarak anılır. Bu durumda ilk yardım yapılarak (şemsiye trokar) işgembe delinir ve hayvanın şişkinliği giderilir. Aşağıdaki videoda örnek bir uygulama görülmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu