Torba Yasa Meclis’te: Emeklilere ve Memurlara Zam
Alt Başlıklar
Torba yasa Meclis’te: Emeklilere ve memurlara zam
AK Parti’nin hazırladığı 80 maddelik yeni torba yasa teklifi, TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Teklifle birlikte birçok yeni düzenleme getiriliyor.
Emeklilere ve memurlara zam
Teklifle, emekli maaşlarına yönelik yeni düzenlemeler yapılması bekleniyor. Buna göre, emekli maaşlarına enflasyon oranında zam yapılması ve buna ek olarak bir refah payı verilmesi planlanıyor. Bu durumda, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşları yüzde 38, memur ve memur emeklilerinin maaşları ise yüzde 49 oranında artacak.
Ev hanımlarına emeklilik yolu
Teklifle, ev hanımlarına emeklilik yolu da açılması bekleniyor. Aile ve Gençlik Bankası’nın kurulması ile birlikte devreye alınacak destek, isteğe bağlı sigorta primlerinin üçte birini oluşturuyor. Bu miktar da aylık 1.430 lirayı buluyor.
Memurlara ek gösterge
Birinci dereceye gelen memurların ek göstergesinin 3600’e çıkartılması da torba yasada olması beklenen düzenlemeler arasında. Bu durumda, memurların emekli maaşlarında 3 bin liraya kadar ikramiyelerinde ise 85 bin lirayı bulacak artışlar meydana gelebilecek.
Diğer düzenlemeler
Torba yasa teklifinde, finansal sıkıntıda olan şirketlere tanınan borç yapılandırma imkanı için sürenin 2 yıl daha uzatılması, cep telefonlarındaki asgari maktu vergi tutarının yıllık değerleme oranı ile güncellenmesi, bankalara enflasyon muhasebesi uygulanmaması, kurumlar vergisi kazanç istisnasının artırılması, KKM’de vergi istisnasının uzatılması, ihracat gelirlerinin binde 5’i olarak uygulanan götürü gider indiriminin kaldırılması, özelleştirmelerin elektronik ortamda yapılması, yapım işlerine ek fiyat farkı ve süre uzatımı verilmesi, mahalli idarelerin kira sertifikası ihraçlarının Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın iznine tabi olması.
TCDD’nin Hazine garantili kredilerinden kaynaklı vadesi geçmiş borçlarının kurumun ödenmemiş sermayesine mahsubu sağlanması, 2014 öncesine ait ödenmemiş genel sağlık sigortası primleri ile gecikme cezası ve gecikme zammı gibi alacaklarının tamamının tahsilinden vazgeçilmesi, katılım finans kefalet anonim şirketine kurumlar vergisi muafiyeti sağlanması, dış ticaret sermaye şirketleri ve sektörel dış ticaret sermaye şirketleri aracılığıyla yapılan ihracatlarda imalatçıya kurumlar vergisinde 5 puan indirim yapılması, depremler sebebiyle genel afet bölgesi ilan edilen yerlerde 2025’e kadar fahiş fiyat uygulamalarına katlı idari para cezası verilmesine ilişkin düzenlemeler de yer alıyor.