Türk Somonları, Avrupa’nın Sofralarına Yol Alıyor
Alt Başlıklar
İmranlı’nın soğuk sularında yetişen Türk somonları, Avrupa’nın sofralarına yol alıyor
Sivas’ın İmranlı ilçesinde, bin bir emekle beslenen Türk somonları, Rusya başta olmak üzere Avrupa’nın pek çok ülkesine gönderilmeye devam ediyor. İmranlı Barajı’nda, denize 270 kilometre uzaklıkta gerçekleşen alabalık ve somon yetiştiriciliği, Türk somonunu kalitesiyle ön plana çıkarıyor. Yıllık 950 ton üretim kapasitesine sahip tesis, ortalama 500 ton balık üretimi gerçekleştiriyor. Bu balıklar, belirli bir olgunluğa ulaştığında canlı olarak taşınarak Karadeniz’e gönderiliyor ve burada Rusya ve Avrupa’ya ihraç edilen “Karadeniz somonu”na dönüşüyor.
“İmranlı olmadan Karadeniz’de somon yetiştirmek zor”
Alabalık ve somon yetiştiricisi Ali Dursun Yıldızay, Türk somonunun yüksek kalitesine vurgu yaparak, “2010’da başladık ve şu anda devam ediyoruz. Yıllık kapasitemiz 950 ton. Bu sene hava sıcaklıkları etkiledi, ancak İmranlı suyunda herhangi bir sıkıntı yaşamıyoruz. İhracata Türk somonu ve diğer balıkları, Karadeniz somonu olarak taşıyoruz. Türk somonu kaliteli olduğu için tercih ediliyor. İmranlı olmadan Karadeniz’de somon yetiştirmek zor. Çünkü burada barajlarda yetiştirilir ve ardından Karadeniz’de somon olarak büyütülerek ihraç edilir” dedi.
“Yüksek sıcaklık üretimi etkiledi”
Yüksek sıcaklık nedeniyle üretimin etkilendiğini belirten balık yetiştiricisi Tuğrul Tunç ise, “Yemleme yapamadık, büyüyemedik. Ölümler biraz fazla oldu, bu yüzden kapasite beklentilerin altında. Ancak canlı sevkiyatlarımız devam ediyor. İndirdiğimiz balıklar denizde büyümeye devam ediyor. Norveç somonu standardına getirip Avrupa ülkelerine göndermeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.