Ekonomi

Sivas’ta Don Felaketi! Kayısı ve Ceviz Bahçeleri Yandı: Sivas Afet Bölgesi İlan Edilmeli

Sivas Afet Bölgesi İlan Edilmeli
SİVAS’TA SON GÜNLERDE ETKİLİ OLAN ŞİDDETLİ SOĞUKLAR, KAYISI AĞAÇLARINI ETKİLEDİ. (AKIN BOZDUMAN/SİVAS-İHA) Sivas’ta son günlerde etkili olan şiddetli soğuklar, kayısı ağaçlarını etkiledi. Zirai don nedeniyle kayısı rekoltesinde düşüş yaşanması bekleniyor.

Sivas Afet Bölgesi İlan Edilmeli: Çiftçi Don Felaketiyle Zor Durumda

Sivas afet bölgesi ilan edilmeli çağrısı, son günlerde yaşanan yoğun kar yağışı ve ani sıcaklık düşüşüyle birlikte tekrar gündeme geldi. Özellikle Sivas’ın Gürün ilçesinde meydana gelen don olayı, kayısı ve ceviz üreticilerini büyük zarara uğrattı. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, çiftçilerin mağduriyetinin giderilmesi için bölgenin acilen afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini vurguladı.


Sivas’ta Don Felaketi Tarımı Vurdu

Türkiye genelinde etkili olan soğuk hava ve don felaketi, özellikle erken çiçek açan meyve ağaçlarını etkiledi. İç Anadolu’dan Marmara’ya kadar geniş bir alanda tarım üretimi zarar gördü. Ancak Sivas’ta yaşanan hasarın boyutu, dikkat çekici düzeyde. Gürün, Türkiye’de kayısı üretiminde ilk 10’da yer alırken, bölgedeki kayısı ağaçlarının büyük kısmı don nedeniyle çiçek döktü.


Karasu: TARSİM Şartı Aranmamalı

CHP’li Karasu, yaptığı açıklamada, “Tarım sigortası yaptırmış ya da yaptıramamış tüm üreticilerimizin zararları derhal belirlenmeli. Bu süreç için il ve ilçelerde Hasar Tespit Komisyonları kurulmalı” dedi. Karasu, Sivas’ta özellikle gece saatlerinde sıcaklıkların -17 dereceye kadar düştüğünü hatırlattı.


Borçlar Faizsiz Ertelenmeli

Zarar gören çiftçilerin borç yükü altında ezildiğini belirten Karasu, şu çağrıda bulundu:

“Afetten zarar gören bölgeler afet bölgesi ilan edilmeli, çiftçilerin Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifi ve özel bankalara olan borçları faizsiz ertelenmeli. Aynı şekilde SGK prim ve elektrik borçları da ötelenmeli. İcra işlemleri de durdurulmalı.”


Ziyaretler ve Yerinde İnceleme

CHP Gürün İlçe Başkanı Yusuf Koçak ve İl Genel Meclis Üyesi Aytekin Gölpınar, zarar gören köylerdeki üreticileri ziyaret etti. Tepecik Köyü Muhtarı Ömer Kılıç, “Yemeye bile kayısımız kalmadı” diyerek yaşanan mağduriyeti gözler önüne serdi.


TBMM Gündeminde

Konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıyan Ulaş Karasu, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya, çiftçilerin mağduriyetinin nasıl giderileceğini sordu. Konunun resmi mercilerce dikkate alınması için çağrılar sürüyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu