Sivas Haberleri

Uzmanı Uyardı: Ses Kayıtlarınız Ses Klonlama Dolandırıcılığına Neden Olabilir

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İletişim Fakültesi Doç. Dr. Sefer Darıcı, yapay zeka teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte ses klonlama dolandırıcılığı vakalarında ciddi artış yaşandığını belirtti. Dolandırıcıların eline geçen sadece birkaç saniyelik ses kayıtlarının, yapay zeka ile çoğaltılarak kişilerin dolandırılmasında kullanıldığı uyarısında bulundu.

Yapay zeka sayesinde sadece 3-4 saniyelik ses kayıtları, kişilerin gerçek seslerinden ayırt edilemeyecek şekilde taklit ediliyor. Bu taklit sesler ile yapılan aramalar veya gönderilen sesli mesajlar, mağduriyetlere ve kişisel bilgilerin kötü amaçlarla paylaşılmasına neden olabiliyor. Doç. Dr. Darıcı, özellikle sosyal medya platformlarında paylaşılan ses kayıtları ve kişisel bilgilerin kötü niyetli kişilerin eline geçme riskine dikkat çekti.

Ses Klonlama Dolandırıcılığına Karşı Alınabilecek Önlemler

Doç. Dr. Sefer Darıcı, ses klonlama dolandırıcılığına karşı şu önerilerde bulundu:

  • Karşı taraftan gelen sesin gerçekten o kişiye ait olup olmadığını mutlaka sorgulayın.
  • Önceden belirlenmiş bir şifre veya kod kullanarak iletişimde doğrulama yapın.
  • Sosyal medya ve diğer platformlarda kişisel ses kayıtlarınızı paylaşmaktan kaçının.
  • Ses klonlama ve deepfake teknolojileri ile yüz ve seslerin taklit edilebildiği gerçeğini unutmayın.

Ayrıca, dolandırıcılık amaçlı kullanılan ses klonlama teknolojileri, ünlü kişilerin reklam ya da video içeriklerinde dahi kullanılarak kamuoyunu yanıltabiliyor. Bu nedenle dijital dünyada çok daha dikkatli olunması gerekiyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu