Savaşların Ruh Sağlığına Etkisi: Uzmanlar Uyarıyor
Ruh sağlığı sorunlarına karşı bilinçlenme zamanı
Dünya Ruh Sağlığı Günü vesilesiyle Sivas Numune Hastanesi Psikolog’u Muhammed Kılıç, savaşların ruh sağlığını nasıl olumsuz etkilediğine dair önemli uyarılarda bulundu. Kılıç, Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine atıfta bulunarak toplumun her dört kişisinden birinin ruhsal bozukluk yaşadığını belirtti. Ayrıca, ruh sağlığı sorunlarının hızla arttığına dikkat çekti ve bu artışın ruh sağlığı hizmetlerine yeterli yatırım yapılmadığını vurguladı.
Kılıç, ruh sağlığı sorunlarının birden fazla etkenle ilişkilendirilebileceğini açıkladı. Bireysel risk faktörlerinin yanı sıra aile içi şiddet, toplumsal şiddet, madde kullanımı, pandemiler ve savaşın ruh sağlığı üzerinde olumsuz etkilere neden olduğunu belirtti. Bu faktörlerin, kişilerin baş etme becerilerini düşürebileceğine işaret eden Kılıç, aynı zamanda ailelerin ve toplumun bu konuda bilinçlendirilmesi ve destek sağlaması gerektiğini vurguladı.
Kılıç, sağlam ruh sağlığına sahip bireylerin sağlam toplumlar oluşturacağına vurgu yaparken, ruh sağlığı hizmetlerinin önemine de değindi. Sağlık kuruluşlarının, ruhsal sorunlar yaşayan bireylere tıbbi destek ve beceri kazandırma imkanı sunması gerektiğini ifade etti. Ruh sağlığı sorunları yaşayan bireylerin danışmanlık ve rehberlik hizmetlerine daha kolay ulaşmalarının, topluma uyumlarını ve psikolojik sağlamlıklarını artıracağını vurguladı.
Sonuç olarak, Kılıç, ruhsal açıdan sağlam bireylerin toplumları daha sağlam hale getireceğini ve bu sayede küresel düzeyde ruh sağlığı sorunlarının azalacağı bir dünyanın inşa edilebileceğini belirtti.