Dramatik Oyunlarla Çocukların Gelişimine Katkı
Alt Başlıklar
Dramatik oyunlarla çocukların gelişimine katkı: Sema Çiftçi anlatıyor
Oyuncu ve yönetmen Sema Çiftçi, çocuklara yönelik drama ve tiyatro eğitimlerinin, zekasal, dil, iletişim ve özgüven alanlarında önemli kazanımlar sağladığını vurgulayarak, “Drama eğitimi çocuklarda hayal dünyası ve özgüvenin ön plana çıktığı bir etkinlik” dedi. Çiftçi, bu eğitimin çocuklarda neden-sonuç ilişkisi kurma, iletişim becerilerini geliştirme ve özgür bir ifadeyle kendini ifade etme konularında büyük fark yarattığını belirtti.
Dil gelişimini destekliyor
Sivas Sanat Konağı ve Sanat Evi işletme sahibi olan Çiftçi, yaptığı açıklamalarda, dramatik oyunların çocuklarda motor becerilerini, zekasal farkındalığı ve dil gelişimini destekleyerek özgüvenlerini artırdığını söyledi. Çocukların oyunlar aracılığıyla yaşantılarındaki neden-sonuç ilişkilerini öğrenmelerinin ve bu süreçte baskı olmadan özgürce ifade vermelerinin önemine vurgu yapan Çiftçi, “Çocuklar kendi üretkenliklerini oyunlarla ortaya çıkarıyorlar. Drama, bireyin gelişimine dayalı çalışmalarla öne çıkmalıdır.” dedi.
Hayal dünyalarını fark ediyorlar
Çiftçi, dramatik tiyatroyla başlayan drama etkinliklerinin çocuklara iletişim özgürlüğünü, kurdukları cümleleri, hayal dünyalarını fark ettirdiğini belirtti. Eğitimin 4 yaşından itibaren başladığını ancak üst yaş sınırının olmadığını vurgulayan Çiftçi, 45 yaşındaki bireylerin dahi drama eğitimi aldığını ifade etti.
Kurallar oyunlar aracılığıyla öğretilmeli
Aynı zamanda dramatik oyun lideri olarak görev yapan Çiftçi, dramatik oyun liderlerinin eğitim verirken dikkatli olmaları gerektiğini ve yanlış bir drama oyununun çocuğu olumsuz etkileyebileceğini söyledi. Çiftçi, ebeveynlere de çağrı yaparak, evde çocuklara disiplini değil, kuralları oyunlar aracılığıyla öğretmelerini tavsiye etti. Bu şekilde çocukların ilerleyen dönemlerde adaptasyon, konsantrasyon, iletişim ve etkileşim sorunları yaşamayacaklarını belirtti.
Oyun eğitimine getirmelerini tavsiye ediyorum
Son olarak Çiftçi, “Ebeveynlerimizden ricam, evde 4 yaşındaki bir çocuğa disiplin değil de kuralları oyunlarla öğretmeniz. Sonra bunun sıkıntısını okul döneminde yaşıyorsunuz. Bu sıkıntıları yaşamamak için 4 yaşındaki çocukları dramatik oyun eğitimine getirmelerini tavsiye ediyorum.” dedi.