Kültür-Sanat

Divriği Kalesi’nin Zengin Tarihi

Divriği Kalesi’nin zengin tarihi ve yapılan restorasyon çalışmaları

Sivas’ın tarih kokan ilçesi Divriği, kültürü ve muazzam tarihi yapıları ile adından sıkça söz ettiriyor. Divriği Kalesi, yapılan restorasyon çalışmaları ve arkeolojik kazılarda ortaya çıkan önemli buluntularla medeniyetlere ışık tutuyor.

Divrigi Kalesinin Zengin Tarihi jpg | Gündem Sivas™ | Sivas Haberleri
Divriği Kalesi’nin Zengin Tarihi

UNESCO Dünya Miraslar Listesi’nde

Divriği, tarihi boyunca birçok medeniyetin izlerini taşıyan bir coğrafya olma özelliğini koruyor. UNESCO Dünya Miraslar Listesi’nde yer alan Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası ile tescillenmiş konaklarıyla dikkat çeken ilçe, Divriği Kalesi ile de tarih tutkunlarını cezbetmeye devam ediyor. 2007 yılında başlayan arkeolojik kazılarda, Divriği Kalesi’nde çeşitli medeniyetlere ait önemli buluntular gün yüzüne çıktı. Seramik, cam ve taş objelerin yanı sıra, 2 bin yıllık Urartu dönemine ait metal objelerin keşfi, tarihi zenginliği ortaya koydu.

Divrigi Kalesinin Zengin Tarihi1 jpg | Gündem Sivas™ | Sivas Haberleri
Divriği Kalesi’nin Zengin Tarihi

2018 yılında durdurulan arkeolojik kazılar sonrasında Divriği Kalesi’nin surlarındaki restorasyon çalışmaları tamamlandı. Dış surların restore edilmesinin ardından iç surlarda da çalışmalar devam ediyor.

Divrigi Kalesinin Zengin Tarihi2 jpg | Gündem Sivas™ | Sivas Haberleri
Divriği Kalesi’nin Zengin Tarihi

Sanat Tarihçisi Yunus Budaktaş: Çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yaptığını belirtti

Divriği Kalesi hakkında bilgi veren Sanat Tarihçisi Yunus Budaktaş, ilçenin tarih boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yaptığını belirtti. Zengin demir yataklarının bölgeye olan ilgiyi artırdığını ifade eden Budaktaş, Divriği’nin Bizans ve Sasani mücadelelerine tanıklık ettiğini vurguladı. Divriği Kalesi’nin, özellikle Mengücekler döneminde tamirat ve yeni inşa faaliyetleriyle Türk Kalesi kimliğine büründüğünü ifade etti.

Divrigi Kalesinin Zengin Tarihi3 jpg | Gündem Sivas™ | Sivas Haberleri
Divriği Kalesi’nin Zengin Tarihi

Evliya Çelebi’nin eserinden veriler elde edildi

Evliya Çelebi’nin Seyahatname adlı eserinden elde edilen verilerle başlayan arkeolojik çalışmalar, Divriği Kalesi’nin 300’den fazla mimari yapının bulunduğunu gösteriyor. Bu eser, 2006 yılında başlayan yüzey araştırmasının ardından 2007’de Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın onayıyla arkeolojik kazılara dönüştü. Prof. Dr. Erdal Eser başkanlığındaki çalışmalarda kaleye ait tarihi detaylar gün yüzüne çıkarıldı. Arkeolojik kazılar sırasında Urartular dönemine ait bir metal obje bulunarak Sivas Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmeye başlandı.

Divrigi Kalesinin Zengin Tarihi4 jpg | Gündem Sivas™ | Sivas Haberleri
Divriği Kalesi’nin Zengin Tarihi

2018’e kadar arkeolojik çalışmalar sürdürüldü

Arkeolojik çalışmaların 2018’e kadar devam ettiğini belirten Budaktaş, kazılar sonucunda elde edilen seramik, metal, cam ve taş objelerin önemli bilgilere ulaşılmasını sağladığını söyledi. Divriği Kalesi, bu zengin tarihi mirasıyla hem bölge halkının hem de tarih meraklılarının ilgisini çekmeye devam ediyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu