Belediyelere her sahipsiz köpek için 71 bin lira ceza uygulanacak – Birlik Haber Ajansı
ANKARA-BHA
Tarım ve Orman Bakanlığı, 81 ildeki valiliklere, “Hayvanları Koruma Kurulu Çalışmaları” konulu yazı göndererek, hayvanların korunmasına yönelik önemli düzenlemeleri duyurdu. Bakan İbrahim Yumaklı’nın imzasıyla gönderilen yazıda, 2 Ağustos 2024’te yürürlüğe giren 7527 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılan değişikliklere dikkat çekildi.
İl Hayvanları Koruma Kurulu’nun her üç ayda bir toplanması gerektiği ifade edilen yazıda, Şubat 2025’te illerde olağanüstü toplantılar düzenlenmesi talep edildi. Bu toplantılarda, hayvanların korunmasına yönelik gündem maddelerinin ele alınacağı belirtildi.
Alt Başlıklar
- 1 Yerel hayvan koruma görevlisi kimlik kartları iptal edildi
- 2 Hayvan bakımevi için 2028’e kadar süre
- 3 Sahipsiz hayvanların geri bırakılması yasaklandı
- 4 Bakımevi ve doğal yaşam alanı kapasitesinin artırılması gerekecek
- 5 Belediyelere kaynak ayırma yükümlülüğü
- 6 Hayvanların korunmasına dair çalışmalar hızla devam ediyor
Yerel hayvan koruma görevlisi kimlik kartları iptal edildi
Bakanlık, yeni düzenleme kapsamında yerel hayvan koruma görevlilerinin sorumluluklarını düzenleyen 18. maddenin kaldırıldığını ve bu nedenle mevcut yerel hayvan koruma görevlisi kimlik kartlarının iptal edilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, bu kimlik kartlarının Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlükleri tarafından teslim alınıp imha edilmesi gerektiği ifade edildi.
Hayvan bakımevi için 2028’e kadar süre
5199 sayılı Kanun, nüfusu 25 bini aşan belediyelere, hayvan bakımevi kurma ve mevcut bakımevlerinin iyileştirilmesi için 31 Aralık 2028’e kadar süre tanıdı. Ancak, hayvanların toplanarak bakımevlerine götürülmesi ve köpeklerin bakımevlerinde tutulması konusundaki hükümler, Kanun’un yayımlandığı tarihten itibaren hemen yürürlüğe girdi.
Sahipsiz hayvanların geri bırakılması yasaklandı
Yeni düzenlemeye göre, rehabilitasyon süreci tamamlanan sahipsiz hayvanların bakımevi dışında terk edilmesi veya bakımevinde barındırılan köpeklerin geri bırakılması yasaklandı. Bu kurala aykırılık tespit edilirse, 2025 yılından itibaren her hayvan başına 71 bin 965 TL idari para cezası uygulanacak.
Bakımevi ve doğal yaşam alanı kapasitesinin artırılması gerekecek
Yönetmeliğe göre, ildeki sahipsiz hayvan sayısı göz önünde bulundurularak, hayvan bakımevleri ve doğal yaşam alanlarının kapasitesi değerlendirilecek. Eğer mevcut kapasite yetersiz bulunursa, ilgili belediyeler, belirledikleri mali kaynakların en az yüzde 50’sini hayvan bakımevi yapımı veya mevcut kapasitenin artırılması için harcayacak.
Belediyelere kaynak ayırma yükümlülüğü
Belediyeler, 31 Aralık 2028 tarihine kadar hayvan bakımevi kurmak ve rehabilitasyon işlemleri yapmak için en son kesinleşmiş bütçe gelirlerinin binde beşi oranında kaynak ayırmak zorunda olacak. Büyükşehir belediyelerinde ise bu oran binde üç olacak. Bu kaynaklar başka bir amaçla kullanılamayacak. Kaynağı ayırmayan belediye başkanları ve meclis üyeleri, altı aydan iki yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.
Hayvanların korunmasına dair çalışmalar hızla devam ediyor
Bakanlık, tüm bu düzenlemelerin, sahipsiz hayvanların korunmasını sağlamak ve yerel yönetimlere çevresel sorumluluk yüklemek amacıyla uygulamaya konulduğunu duyurdu. Hayvan haklarının korunması ve sağlık koşullarının iyileştirilmesi için çalışmaların hızla devam ettiği ifade edildi.