Akademik Kuzular Dünyaya Geldi
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi tarafından Sivas’a özgü Kangal Akkaraman koyunlarını incelemek, ıslah etmek ve verim özelliklerini ortaya çıkarmak amacıyla kurulan Kangal Koyunu Araştırma Çiftliği‘nde baharın müjdecisi olarak ilk akademik kuzular dünyaya gözlerini açtı.
Yaklaşık bir yıl önce kurulan Kangal Koyunu Araştırma Çiftliği sayesinde veterinerlik öğrencileri, teorik eğitimlerinin yanında uygulamalı eğitim de alabilme fırsatı buldu. Şimdiye kadar koyunların yarısının kuzuladığı çiftlikte, ilk kuzuların doğumu gerçekleşti.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde görevli Dr. Öğr. Üyesi Abdurrahman Takçı, yaptığı açıklamada Kangal koyununun çoğul gebeliğe de elverişli bir ırk olduğunu ifade ederek ilk kuzuları aldıklarını söyledi.
Kangal koyununun verim özelliklerini ön plana çıkarmayı hedefleyen çiftlikte, koç katımları sonbahar aylarında gerçekleştirildi. Koyunlardaki doğumlarda ikizlik oranı yüzde 30’ların üzerinde oldu. Kangal koyununun normalde ikize yatkın bir ırk olmadığı belirtiliyordu ancak yapılan çalışmalar sonucunda Kangal koyununun ikize veya çoğul gebeliğe üçüze ve dördüze yatkın bir ırk olduğu ortaya çıktı.
Dr. Öğr. Üyesi Abdurrahman Takçı, “Bu çiftlik sayesinde öğrencilerimiz bol bol uygulama yapma fırsatı buluyor. İlk yılın heyecanı oldu tabii bizde de. Çok güzel gidiyor. Şuana kadar kuzu kaybımız yok. İkizlik oranımız yüzde 30’ların çok üzerinde. Bu noktada başarılı olduğumuzu düşünüyorum” dedi.