Halk Sağlığı Acil Müdahale Ekipleri 81 ilde! – Birlik Haber Ajansı
ANKARA-BHA
Sağlık Bakanlığı, ülke genelindeki sağlık hizmet sunum kapasitesini ve etkinliğini artırmak amacıyla 81 ilde “Halk Sağlığı Acil Müdahale Ekipleri” kurma kararı aldı. Ekiplerde, halk sağlığı uzmanları, epidemiyologlar, hekimler, ebeler, hemşireler, sağlık memurları, çevre sağlığı teknisyenleri ve psikologlar yer alacak.
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, 81 il valiliğine ve il sağlık müdürlüklerine, “Halk Sağlığı Acil Müdahale Ekipleri” kurulması talimatını içeren bir yazı gönderdi. Türkiye’nin afetlere, yangınlara, sel ve deprem gibi doğal olaylara, bulaşıcı hastalıklara karşı riskli bir coğrafyada yer aldığı vurgulandı. Yazıda, afetler sonrası sağlık alanındaki öğrenilen derslerin belirlenmesi ve bu dersler ışığında Bakanlığın gelecekteki olası afetlere karşı hazırlık ve yanıt kapasitesinin güçlendirilmesi amacıyla önemli çalışmalar yapıldığı ifade edildi.
Sağlık Bakanlığı, Stratejik Planı (2024-2028) çerçevesinde, afetler ve küresel salgınlar gibi acil durumlara karşı, birinci basamak halk sağlığı hizmetlerinin kapasitesini ve etkinliğini artırmayı hedefliyor. Bu doğrultuda, halk sağlığı hizmetlerinin sunumunda etkinliği sağlamak amacıyla Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü organizasyonunda ve il sağlık müdürlükleri bünyesinde “Halk Sağlığı Acil Müdahale Ekipleri” kurulacak.
UMKE eğitimi verilecek
Yeni kurulan bu ekipler, acil halk sağlığı durumlarında, hem kendi illerinde hem de ihtiyaç duyulması halinde Türkiye sınırları dışında, Sağlık Bakanlığı tarafından sağlanan halk sağlığı hizmetlerinin kesintisiz bir şekilde sürdürülmesini sağlayacak ve olası halk sağlığı tehditlerine karşı önlemler alacak. Ekiplerde görevli personel, halk sağlığı aciliyeti olmayan durumlarda mevcut görevlerine devam edecekler.
Halk Sağlığı Acil Müdahale Ekiplerinde, halk sağlığı uzmanı, epidemiyolog, saha epidemiyoloğu, uzman hekim, ebe, hemşire, sağlık memuru, çevre sağlığı teknisyeni, psikolog, sosyal çalışmacı, bilgi işlem personeli ve şoför görev alacak. Görevlendirilen personelden, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) eğitimi almamış olanların, Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile koordinasyon içinde bu eğitimleri almaları sağlanacak.
Halk Sağlığı Acil Müdahale Ekipleri, illerin yapısına ve afetlerle karşılaşma riskine göre her ilde en az bir ekip olacak şekilde oluşturulacak ve il sağlık müdürlükleri bünyesinde görev yapacak.