İklim Kanunu Teklifi TBMM’ye sunuluyor – Birlik Haber Ajansı
ANKARA-BHA
AK Parti, iklim değişikliğiyle mücadeleyi yasal zemine oturtacak olan Türkiye’nin ilk “İklim Kanunu Teklifi”ni, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunmaya hazırlanıyor. Teklif, 2053 yılı için belirlenen net sıfır emisyon hedefine ulaşılmasını, yenilenebilir enerji ve temiz teknoloji kullanımını artırmayı hedefleyen düzenlemeleri kapsıyor.
AK Parti milletvekilleri, Grup Başkanı Abdullah Güler’in liderliğinde, Türkiye’nin ilk İklim Kanunu Teklifi’ni hazırlayarak, tamamlanan çalışmaları TBMM Başkanlığı’na sunacak. Teklif, genel kurulda görüşülüp kabul edilmesinin ardından yürürlüğe girecek.
Alt Başlıklar
Yasal altyapı oluşturulacak
Kanun teklifinde, iklim değişikliğiyle mücadelede kamu kurum ve kuruluşları, gerçek ve tüzel kişiler arasındaki işbirliği ve sorumluluklar net bir şekilde belirleniyor. Söz konusu sorumluluklar, coğrafi alan ve sektör ayrımı gözetilmeksizin tüm paydaşları kapsayacak.
2053 net sıfır emisyon hedefi ve yerel eylem planları
Teklif, 2053 yılı için belirlenen net sıfır emisyon hedefine ulaşılmasını sağlamak amacıyla bakanlıklara sorumluluklar veriyor. Emisyonların azaltılması, sera gazı izleme ve stratejik eylem planlarının hayata geçirilmesi planlanıyor. Ayrıca, yerel düzeyde iklim değişikliği eylem planları hazırlanarak, yerinden yönetim ilkesi doğrultusunda yerel ihtiyaçlar ve riskler belirlenip, bölgesel çözümler geliştirilecek.
Sıfır atık ve yeşil yatırımlar
Teklif, döngüsel ekonomi prensiplerine uyumlu olarak sıfır atık sisteminin yaygınlaştırılmasını amaçlıyor. Ayrıca, yeşil yatırımların teşvik edilmesi, iklim finansmanı ve yeşil taksonomi çalışmalarının yasal zemine oturtulması için düzenlemeler öngörülüyor.
İklim değişikliğiyle mücadele için emisyon ticaret sistemi, karbon kredileri ve sera gazı emisyon izni uygulamaları getirilmesi planlanıyor. Sınırda karbon düzenleme mekanizması kurulacak, işletmelerin emisyon izni alması zorunlu hale gelecek. Ayrıca, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında çeşitli denetimler ve yaptırımlar devreye girecek.
Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulan İklim Değişikliği Başkanlığı’nın yetki ve gelirleri de kanun teklifinde yer alacak. Başkanlığın, iklim değişikliğiyle mücadeledeki rolü netleştirilecek.