Ekonomi

Yönetilen fiyatlar enflasyon hedefiyle uyumlu belirlenecek

ANKARA-BHA

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçesi görüşüldü. Komisyon başkanlığını AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş üstlendi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sunumunda en önemli makro dengesizliğin yüksek enflasyon olduğunu vurguladı ve para politikasının gecikmeli etkisinin ilerleyen dönemlerde daha net bir şekilde görüleceğini ifade etti. Şimşek, yönetilen fiyatların enflasyon hedefleriyle uyumlu şekilde belirleneceğini sözlerine ekledi.

Görüşmelerde, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bütçesinin yanı sıra Gelir İdaresi Başkanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Sermaye Piyasası Kurulu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Kamu İhale Kurumu, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunun bütçeleri ve Sayıştay raporları ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Yatırımcı Tazmin Merkezi ve Bankalararası Kart Merkezi AŞ’nin Sayıştay raporları ele alındı.

Şimşek, yıllık enflasyonun öngörülen gibi Mayıs’ta zirveye ulaştığını ve Haziran’da başlayan dezenflasyon sürecinin devam ettiğini belirtti. Son 5 ayda yıllık enflasyonun 26,9 puan azalarak yüzde 48,6’ya gerilediğini aktaran Şimşek, temel mallardaki düşüşün belirgin olduğunu, ancak hizmet sektöründeki ataletin sürdüğünü kaydetti. Kira ve eğitim gruplarındaki yüksek artışların, özellikle kiralardaki yüzde 25’lik tavan uygulamasının kalkmasının enflasyondaki düşüşü sınırladığını ifade etti.

Ekim ayında tüm kesimler için 12 ay sonrası enflasyon beklentilerinin son iki buçuk yılın en düşük seviyesine gerilemesinin olumlu bir gelişme olduğuna dikkat çeken Şimşek, gelecek yılın ikinci yarısından itibaren ekonomik aktivitede göreli bir toparlanma öngördüklerini söyledi.

Şimşek, ülkede vergi yükünün yüksek olduğu algısının gerçeği yansıtmadığını belirterek, Türkiye’nin toplam vergi yükü sıralamasında OECD’de en düşük vergi yüküne sahip üçüncü ülke olduğunu vurguladı. İç borç çevirme oranını bu yıl %132’ye ve gelecek yıl %119’a düşürmeyi hedeflediklerini açıklayan Şimşek, fiyat istikrarını sağlamak için gerekli adımları atacaklarını ve yapısal reformlara hız vereceklerini aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın güçlü desteğiyle uygulamaya koydukları programı kararlılıkla sürdürdüklerini ifade eden Şimşek, fiyat istikrarının sağlanması adına her türlü önlemi alacaklarını dile getirdi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu