Sağlık

Tekrar Isıtılınca Şifa Yerine Tehdit Oluşturan Besin: Pekmezin Doğru Tüketimi

Pekmezin Faydaları ve Tehlikeleri Üzerine Bilinmesi Gerekenler

SİVAS (İHA) – Diyetisyen Süheyla Subaşı Uçar, özellikle kış aylarında bağışıklığı desteklemek amacıyla sıkça tüketilen pekmezin180 derece ve üzeri ısıya maruz kaldığında şifa yerine kansere sebep olabileceğini belirtti. İçerdiği resveratrol sayesinde kanser hücrelerinin çoğalmasını engelleyebilen pekmez, yüksek sıcaklıkla temas ettiğinde sağlığa zarar verebilir. Detayları uzman görüşüyle inceleyelim.

Pekmezin Şifalı Etkileri

Soğuk havalarla beraber doğal bağışıklık destekleyicilere ilgi arttı. Özellikle pekmez, vücuda enerji verirken bağışıklık sistemini güçlendirir. Ancak pekmez, 180 derece gibi yüksek sıcaklıklarla temas ettiğinde kanserojen bileşikler üretebilir. Diyetisyen Süheyla Subaşı Uçar bu durumu şu sözlerle ifade etti: “Pekmezin yüksek ısıda kullanımı, akrilamid ve hidroksimetilfurfural (HMF) gibi zararlı maddelerin oluşumuna sebep olarak sağlığa zararlı hale gelebilir. Bu yüzden pekmezi, yüksek ısıda pişirme işlemine dahil etmemek gerekiyor.” Daha fazla bilgi için gundemsivas.com sitesindeki pekmez konulu içeriklere göz atabilirsiniz.

Pekmezi Doğru Tüketmenin Yolları

Beslenme düzeninize pekmez eklemek istiyorsanız dikkat etmeniz gereken birkaç nokta bulunuyor. Diyetisyen Uçar, “Kış aylarında hastalıklardan korunmak için pekmezi diyetinize dahil etmek mantıklıdır. Ancak kek ve kurabiye yaparken sağlıklı şeker alternatifi olarak kullanılan pekmezin yüksek ısıda pişirilmesi, içeriğindeki faydalı bileşenlerin zararlı maddelere dönüşmesine yol açabilir. Bunun yerine, keklerde şeker veya kuru meyve kullanılmasını öneriyoruz,” diyerek sağlıklı tatlı seçeneklerine dikkat çekti.

Pekmezin Bağışıklığı Destekleyici Özelliği

Özellikle C vitamini ile birleştiğinde demir emilimini artıran pekmez, bağışıklık sistemi için etkili bir takviye sağlar. Günlük tüketim için önerilen miktarın bir yemek kaşığını geçmemesi gerektiğini belirten Diyetisyen Uçar, pekmezi portakal veya limon suyu ile tüketerek faydalarını artırabileceğinizi belirtti.

Obeziteye Karşı Dikkat Edilmesi Gerekenler

Günümüzde hareketsizlik yaygınlaşırken, bu tür doğal şeker kaynaklarının fazla tüketiminin obeziteye yol açabileceğine dikkat çeken Uçar, “Kaşık kaşık pekmez tüketimi doğru değil; kişinin yaşı ve sağlık durumuna göre bir tatlı kaşığı kadar tüketilebilir. Ancak her gün tüketim, yüksek kalori alımı nedeniyle obezite riskini artırabilir,” diyerek uyarıda bulundu.

Pekmez gibi doğal gıdalar, kontrollü tüketildiğinde fayda sağlarken aşırı tüketimi obezite ve benzeri sağlık sorunlarına yol açabilir. Uzman bir diyetisyene danışarak sağlıklı tüketim miktarını belirlemek, doğru bir tercih olacaktır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu