Sağlık

SCÜ’den Kanserle Mücadelede Yeni Umut!

Uzmanı açıkladı: SCÜ’den kanserle mücadelede yeni umut!

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hilmi Ataseven Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde bir söyleşi yaparak üniversite bünyesinde yapılan kanser çalışmaları ve bilimin topluma yayılması konusunda görüşlerini paylaştı.

“Yine dünyaya gelsem, yine tıp okumak isterim”

Prof. Dr. Hilmi Ataseven yapmış olduğu açıklamada, “Uzun yıllar boyunca tıp alanında çalışmalar yaptım ve mesleğimi büyük bir sevgi ile yapıyorum. Yine dünyaya gelsem, yine tıp okumak ve gastroenteroloji alanında çalışmak isterdim. Mesleğimi seviyorum çünkü insanları seviyorum zira hekimlik insan sevgisi olmadan icra edilecek bir meslek değildir.

Hekimliğin yanı sıra rektör yardımcılığı görevim de bulunmakta. Bildiğiniz gibi üniversitelerin tek amacı eğitim-öğretim değildir, üniversiteler aynı zamanda bilim üreten kurumlardır. Dolayısıyla üniversitemizin bilimsel çalışmalarını da bu görevim dolayısıyla yakından izleme şansım oluyor” ifadelerini kullandı.

Ataseven, SCÜ’nün TÜBİTAK destekli çalışmalarına değindi

Ataseven, üniversitede yürütülen TÜBİTAK destekli “Mide Adenokarsinomlarında Çok Hedefli Yeni Benzamid Türevi Histon Deasetilaz (HDAC) Inhibitörlerinin İncelenmesi” projesine dair bilgi verirken, bilimsel araştırmaların dış finansmanla desteklenmesinin büyük bir başarı olduğunu vurguladı. Özellikle mide kanseri tedavisinde yeni yöntemlerin araştırıldığı bu projenin umut verici sonuçlar sunduğunu belirtti.

“Ulaştığımız sonuçları paylaşmayı umut ediyoruz”

Açıklamalarının devamında Ataseven, “TÜBİTAK tarafından desteklenen bu projede yer almaktan da büyük mutluluk duyuyorum. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, kanser hastalarında ölüm sebepleri arasında mide kanseri dünyada dördüncü ülkemizde ise ikinci sırada yer alıyor. Tedavi olarak kullanılan yöntemlerinden birisi enzim inhibitörleri kullanılmasıdır. Koray Hocamızın yürütücüsü olduğu TÜBİTAK projemizde mide kanseri tedavisinde histon deasetilasyon (HDAC) enzim inhibitörleri kullanılması amaçlamıyoruz. 15 Ekim 2022 yılında başlayan projemizde in siliko ve sentez çalışmalarını tamamladık. Şu an in vitro ve in vivo çalışmalara devam ediyoruz. Yakın zamanda ulaştığımız sonuçları paylaşmayı umut ediyoruz” dedi.

Bilim iletişimine değinen Ataseven, toplumun bilim okuryazarlığının gelişmesinin insan gelişiminde önemli bir rol oynadığını ifade etti. Sosyal medyanın bilim iletişiminde önemli bir araç olduğunu ancak doğruluğunun ve kalitesinin sık sık sorgulanması gerektiğini vurguladı.

Gündem Sivas Instagram hesabımıza ulaşmak için tıklayabilirsiniz.
Sivas’a dair daha fazla habere ulaşmak için tıklayınız.

Telegram kanalımıza abone olun; Anında haber alın
https://t.me/+yUyCdqaiwuw0ZDc8

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu