Türkiye’nin Demiryolu Hikayesi Sivas’ta
Alt Başlıklar
Türkiye’nin demiryolu hikayesi Sivas’ta sergileniyor
Sivas’ta, TÜRASAŞ Bölge Müdürlüğü bünyesinde kurulan müze, Türkiye’nin demiryolu tarihine ışık tutuyor. 1939’da kurulan Sivas Cer Atelyesi’nin ev sahipliği yaptığı müze, demiryolu ulaşımının önemli bir parçası olan buharlı lokomotiflerden, vagon prototip maketlerine kadar çeşitli ilgi çekici eserlere ev sahipliği yapıyor.
3 bin parçadan oluşuyor
TÜRASAŞ Bölge Müdürlüğü, kuruluşundan bu yana demiryolu taşımacılığına katkı sağlamış ve müze, bu önemli geçmişi zengin bir koleksiyonla sergiliyor. 3 bin parçadan oluşan antika eserler, ziyaretçilere geçmişin anılarını canlandırıyor.
Müze, sadece demiryolu geçmişi ile değil, aynı zamanda Türk sanayi tarihine de ışık tutuyor. Türk mühendislerinin elinden çıkan ilk yerli otomobil “Devrim” için üretilen motor blokları da müzenin ilgi çekici köşelerinden birini oluşturuyor.
İlgi görmeye devam ediyor
Osmanlı dönemine ait demiryolu plakaları, TÜRASAŞ personelleri tarafından yapılan aletler ve tarihi müzik enstrümanları da müzenin atmosferini zenginleştiriyor. Müze, ziyaretçilere Türkiye’nin endüstriyel ve teknolojik evrimini keşfetme fırsatı sunarken, yurt dışından da ilgi görmeye devam ediyor.
(Yeşil Niksar)