800 Yıllık Tarih Tekrar Canlanıyor
Alt Başlıklar
800 yıllık tarih tekrar canlanıyor, dünyada eşi benzeri yok
Sivas’ın Divriği ilçesinde yer alan ve UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesi’nde bulunan tarihi Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası, uzun bir restorasyon sürecinin ardından eski ihtişamına kavuşuyor. Geçici çatısının çelik konstrüksiyondan yapıldığı bu tarihi mekanın üzerindeki örtü, yenileme çalışmalarının bir parçası olarak kaldırıldı.
800 yıllık tarihi Camii
Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası, Anadolu Selçuklu Devleti’ne bağlı Mengücek Beyliği döneminde Ahmet Şah ve eşi Melike Turan Melek tarafından 1228-1243 yılları arasında inşa edilmiştir. 800 yıla yaklaşan tarihinde birçok zorluğa meydan okuyan bu kutsal mekan, şimdi çok yönlü bir restorasyon sürecinin sonlarına yaklaşıyor. Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası, 10 binden fazla farklı motifin bulunduğu benzersiz bir tasarıma sahip olup belirli saatlerde cennet kapısı ve taç kapıda beliren namaz kılan insan siluetiyle dikkat çekiyor.
Camii hak ettiği değeri gördü
Divriği Ulu Cami’nin imamı Nail Ayhan, caminin baş mimarı Muğis oğlu Ahlatlı Hürrem Şah’ın ilk ve tek eseri olduğunu vurgulayarak, eserin simetrik detayları ve binlerce farklı motifinin öne çıktığını belirtti. Ayhan, restorasyonun camiye hak ettiği değeri kazandığını ifade ederek, caminin açılmasını sabırsızlıkla beklediklerini söyledi.
2024 yılında ziyarete açılacak
Restorasyon sürecinde, yağmur, çamur ve kar gibi doğal etmenlerden korunması amacıyla geçici olarak yapılan çelik konstrüksiyon ve membran örtü ile kaplanmış çatı, şimdi kaldırılarak cami, eşi benzeri olmayan güzellikte yeniden ortaya çıktı. Caminin 2024 baharında ziyaretçilere açılması planlanıyor.
Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası’nın restore edilen ihtişamı, tarihi ve mimari zenginlikleriyle bir kez daha ziyaretçilerini bekliyor.